Een eenvoudige manier om printplaten te maken (niet LUT)

Wanneer een laserprinter beschikbaar is, gebruiken de hammen een PCB-productietechnologie genaamd LUT. Een dergelijk apparaat is echter niet in elk huis beschikbaar, want zelfs in onze tijd is het vrij duur. Er is nog steeds productietechnologie met behulp van fotoresistieve film. Om ermee te werken, hebt u echter ook een printer nodig, maar al een inkjet. Het is al eenvoudiger, maar de film zelf is vrij duur, en voor een beginnende radioamateur is het in het begin beter om het geld uit te geven aan een goed soldeerstation en andere accessoires.
Is het mogelijk om thuis een printplaat van acceptabele kwaliteit te maken zonder een printer? Ja. U kunt. Bovendien, als alles wordt gedaan zoals beschreven in het materiaal, kost het behoorlijk wat geld en tijd, en de kwaliteit zal op een zeer hoog niveau zijn. In elk geval "loopt" de elektrische stroom met veel plezier langs dergelijke paden.

De lijst met benodigde tools en verbruiksartikelen


Het is de moeite waard om te beginnen met de voorbereiding van gereedschappen, armaturen en benodigdheden, waar u eenvoudigweg niet zonder kunt. Om de meest budgettaire methode voor het vervaardigen van printplaten thuis te implementeren, hebt u het volgende nodig:
 1. Tekeningontwerpsoftware.
 2. Doorzichtige plastic verpakking.
 3. Smalle tape.
 4. Marker.
 5. Verijdeld glasvezel.
 6. Schuurpapier.
 7. Alcohol.
 8. Afval tandenborstel.
 9. Gereedschap voor het boren van gaten met een diameter van 0,7 tot 1,2 mm.
 10. Chloorijzer.
 11. Plastic container voor etsen.
 12. Kwast.
 13. Soldeerbout.
 14. Solder.
 15. Vloeibare flux.

We zullen elk item kort doornemen, omdat er enkele nuances zijn die alleen door ervaring kunnen worden bereikt.
Er zijn tegenwoordig een groot aantal programma's voor het ontwikkelen van printplaten, maar voor een beginnende amateur is de Sprint Layout de gemakkelijkste optie. Het is gemakkelijk om de interface te leren, je kunt het gratis gebruiken, er is een enorme bibliotheek met veelgebruikte radiocomponenten.
Polyethyleen is nodig om het beeld van de monitor over te brengen. Het is beter om de film harder te nemen, bijvoorbeeld van oude covers voor schoolboeken. Elke tape is geschikt om aan de monitor te bevestigen. Het is beter om een ​​smalle te nemen - het is gemakkelijker om af te pellen (deze procedure is niet schadelijk voor de monitor).
De markers moeten in meer detail worden besproken, omdat dit een pijnlijk onderwerp is. Om het patroon op polyethyleen over te dragen, is in principe elke optie geschikt. Maar voor het tekenen op met folie beklede glasvezel is een speciale marker nodig. Maar er is hier een kleine truc, hoe u geld kunt besparen en geen dure "speciale" markers kunt kopen voor het tekenen van printplaten. Het feit is dat deze producten door hun eigenschappen absoluut niet verschillen van gewone permanente markers, die 5-6 keer goedkoper in een briefpapierwinkel worden verkocht. Maar de marker moet noodzakelijkerwijs het opschrift "Permanent" hebben. Anders zal niets werken.

Foiled glasvezel kan elke worden genomen. Beter als het dikker is. Beginners met dergelijk materiaal zijn veel gemakkelijker om mee te werken. Om het schoon te maken, heb je schuurpapier nodig met een korrelgrootte van ongeveer 1000 eenheden, evenals alcohol (er is in elke apotheek). Het laatste verbruiksartikel kan worden vervangen door een vloeistof voor het mengen van nagellak, die zich in elk huis bevindt waar een vrouw woont. Deze remedie ruikt echter lange tijd nogal smerig en verweerd.
Om het bord te boren, is het beter om een ​​speciale mini-boor of graveur te hebben. U kunt echter goedkoper gaan. Het volstaat om een ​​spantang of nokkenhouder voor kleine boren te kopen en deze aan te passen aan een conventionele huishoudelijke boor.
IJzerchloride kan worden vervangen door andere chemicaliën, inclusief die die zich waarschijnlijk al in uw huis bevinden. Een oplossing van citroenzuur in waterstofperoxide is bijvoorbeeld geschikt. Informatie over hoe alternatieve composities voor etsplanken worden voorbereid voor etsborden kan zonder problemen op het web worden gevonden. Het enige dat de moeite waard is om op te letten, is de container voor dergelijke chemie - het moet plastic, acryl, glas zijn, maar helemaal geen metaal.
Over soldeerbout, soldeer en vloeibare flux, het is niet de moeite waard om in meer detail te spreken. Als de radioamateur de kwestie van de productie van een printplaat zou maken, dan is hij waarschijnlijk bekend met deze dingen.

Ontwikkeling en overdracht van een bordtekening naar een sjabloon


Wanneer alle bovenstaande tools, armaturen en verbruiksgoederen zijn voorbereid, kunt u de ontwikkeling van het bord overnemen. Als het apparaat dat wordt vervaardigd niet uniek is, is het veel eenvoudiger om het project van het web te downloaden. Zelfs een gewone JPEG-afbeelding is voldoende.

Als je op een meer gecompliceerde manier wilt gaan, teken dan zelf een bord. Deze optie is vaak onvermijdelijk, bijvoorbeeld in situaties waarin u niet exact dezelfde radiocomponenten hebt die nodig zijn om het originele bord te monteren. Dienovereenkomstig, bij het vervangen van de componenten door analogen, moet u onder hen ruimte op de glasvezel toewijzen, de gaten en sporen aanpassen. Als het project uniek is, moet het bord helemaal opnieuw worden ontwikkeld. Hiervoor is ook de bovengenoemde software nodig.
Wanneer de bordindeling gereed is, blijft deze alleen over naar een transparante sjabloon. Polyethyleen wordt rechtstreeks op de monitor bevestigd met behulp van tape. Vervolgens vertalen we eenvoudig de bestaande tekening - tracks, contactpunten, enzovoort. Voor deze doeleinden is het het beste om dezelfde permanente marker te gebruiken. Het is niet gewist, niet gesmeerd en het is duidelijk zichtbaar.

Voorbereiding van folie glasvezel


De volgende stap is de voorbereiding van glasvezel. Eerst moet je het afsnijden door de grootte van het toekomstige bord. Het is beter om dit met een kleine marge te doen. Voor het snijden van folieglasvezel kunt u een van de volgende methoden gebruiken.
Ten eerste wordt het materiaal perfect gesneden met een ijzerzaag. Ten tweede, als u een graveur met snijwielen hebt, is het handig om deze te gebruiken. Ten derde kan glasvezel op maat worden gesneden met een administratief mes. Het principe van snijden is hetzelfde als bij het werken met een glassnijder - een snijlijn wordt in verschillende passages aangebracht, waarna het materiaal eenvoudig wordt afgebroken.

Nu is het noodzakelijk om de koperlaag van glasvezel te reinigen van de beschermende coating en oxide. Er is geen betere manier dan schuurpapier om dit probleem op te lossen. Granulariteit wordt genomen van 1000 tot 1500 eenheden. Het doel is om een ​​schoon, glanzend oppervlak te krijgen. Het is niet de moeite waard om de koperlaag tot een spiegelglans te strippen, omdat kleine krassen van schuurpapier de hechting van het oppervlak vergroten, wat hierna nodig zal zijn.
Kortom, het blijft alleen om de folie te reinigen van stof en vingerafdrukken. Gebruik hiervoor alcohol of aceton (nagellakremover). Na verwerking raken we het koperen oppervlak niet met onze handen aan. Voor volgende manipulaties vangen we glasvezel voorbij de randen.

De combinatie van de sjabloon en glasvezel


Nu is het onze taak om het patroon van polyethyleen te combineren met geprepareerd glasvezel. Hiervoor wordt de film op de juiste plaats geplaatst en gepositioneerd. De overblijfselen zijn aan de achterkant gewikkeld en met dezelfde kleefband bevestigd.

Gaten boren


Voor het boren wordt aanbevolen om glasvezel op de een of andere manier met een sjabloon op het oppervlak te bevestigen. Dit zorgt voor een grotere nauwkeurigheid en elimineert ook het plotseling draaien van het materiaal tijdens de doorgang van de boor. Als u een boormachine voor dergelijk werk hebt, zal het beschreven probleem helemaal niet optreden.

U kunt met elke snelheid gaten in glasvezel boren. Iemand werkt met lage snelheden, iemand met hoge snelheden. De ervaring leert dat de boren zelf veel langer meegaan als ze op lage snelheden worden gebruikt. Ze zijn dus moeilijker te breken, buigen en beschadigen het slijpen.
Gaten worden rechtstreeks door polyethyleen geboord. De referentiepunten zijn de toekomstige contactpunten die op de sjabloon zijn getekend. Als het project dit vereist, verander dan tijdig de boor voor de gewenste diameter.

Tracks tekenen


Vervolgens wordt de sjabloon verwijderd, maar niet weggegooid. We proberen nog steeds de koperen coating niet met onze handen aan te raken. Om tracks te tekenen gebruiken we een marker, altijd permanent. Het is duidelijk zichtbaar op het pad dat hij verlaat. Het is beter om in één keer te tekenen, want na het uitharden van de vernis, die deel uitmaakt van een permanente marker, zal het zeer moeilijk zijn om correcties aan te brengen.

Als richtlijn gebruiken we hetzelfde polyethyleensjabloon. U kunt ook voor de computer tekenen, verwijzend naar de oorspronkelijke lay-out, waar markeringen en andere opmerkingen zijn. Indien mogelijk is het beter om meerdere markers te gebruiken met tips van verschillende diktes. Dit zorgt voor een betere weergave van dunne sporen en uitgebreide polygonen.

Na het tekenen van de tekening wachten we beslist enige tijd die nodig is voor de definitieve uitharding van de vernis. Je kunt zelfs föhnen. De kwaliteit van toekomstige tracks zal hiervan afhangen.

Ets en sporen van de marker reinigen


Nu is het leuke gedeelte het bord etsen. Er zijn hier verschillende nuances die weinig mensen noemen, maar ze beïnvloeden de kwaliteit van het resultaat aanzienlijk. Allereerst bereiden we een oplossing van ijzerchloride volgens de aanbevelingen op de verpakking. Gewoonlijk wordt het poeder verdund met water in een verhouding van 1: 3. En hier is de eerste tip. Maak de oplossing meer verzadigd. Dit zal het proces versnellen en de getekende tracks zullen niet vallen voordat alles wat je nodig hebt is weggevaagd.

Onmiddellijk het tweede advies. Het wordt aanbevolen om het bad met de oplossing in heet water onder te dompelen. Je kunt het verwarmen in een metalen kom. Een stijging van de temperatuur, zoals bekend sinds het schoolcurriculum, versnelt de chemische reactie aanzienlijk, wat het etsen van ons bord is. Het verkorten van de tijd van de procedure is nabij. Markeerpaden veroorzaakt door de marker zijn behoorlijk onstabiel en hoe minder ze zuur worden in de vloeistof, hoe beter. Als bij kamertemperatuur de lading in het ijzerchloride ongeveer een uur wordt geëtst, wordt dit proces in warm water tot 10 minuten teruggebracht.
Tot slot nog een tip. Tijdens het etsen, hoewel het al wordt versneld door verhitting, wordt aanbevolen om het bord constant te verplaatsen en om de reactieproducten met een borstel te verwijderen om te tekenen. Door alle bovenstaande manipulaties te combineren, is het heel goed mogelijk om overtollig koper in slechts 5-7 minuten te corroderen, wat gewoon een uitstekend resultaat is voor deze technologie.

Aan het einde van de procedure moet het bord grondig worden gewassen onder stromend water. Dan drogen we het. Het blijft alleen om de sporen van de marker af te wassen, nog steeds onze paden en vlekken bedekkend. Dit gebeurt allemaal hetzelfde met alcohol of aceton.

PCB vertinnen


Voordat we vertinnen, moeten we opnieuw door de koperen laag lopen met schuurpapier. Maar nu doen we dit heel voorzichtig om de tracks niet te beschadigen. De eenvoudigste en goedkoopste manier om te vertinnen is traditioneel, met behulp van een soldeerbout, vloeimiddel en soldeer. Je kunt ook legeringen van Rose of Wood gebruiken. Er is ook het zogenaamde vloeibare tin op de markt, dat de taak aanzienlijk kan vereenvoudigen.
Maar al deze nieuwe technologieën vereisen extra kosten en enige ervaring, daarom is de klassieke tinning-methode voor het eerst ook geschikt. Vloeibare flux wordt toegepast op gereinigde sporen. Vervolgens wordt soldeer verzameld op de soldeerbouttip en verdeeld over het koper dat overblijft na het etsen. Het is belangrijk om de tracks op te warmen, anders blijft het soldeer niet "plakken".

Als u nog steeds Rose- of Wood-legeringen heeft, kunt u deze niet door technologie gebruiken. Ze smelten gewoon opmerkelijk met een soldeerbout, zijn gemakkelijk langs de tracks te verspreiden, dwalen niet in brokken, wat slechts een pluspunt zal zijn voor een beginnende radioamateur.

Conclusie


Zoals uit het bovenstaande blijkt, is de goedkope technologie voor de productie van printplaten thuis echt betaalbaar en goedkoop. Er is geen printer, geen strijkijzer of dure fotoresistieve film nodig. Met alle bovenstaande tips kunt u eenvoudig de eenvoudigste elektronische ambachten maken zonder er veel geld in te investeren, wat erg belangrijk is in de vroege stadia van amateurradio.