Koel gesmeed mes van een oude kraan

Van een oude draad die is gemaakt van hogesnelheidstaal of harde legeringen, kunt u een koel gesmeed mes maken. Je kunt zo'n zelfgemaakt mes meenemen om mee te jagen, en het komt van pas op de boerderij.

Als er een smid haard en aambeeld zijn, zal het niet moeilijk zijn om een ​​mes van een kraan te maken; het belangrijkste is om een ​​grotere kraan te kiezen indien mogelijk. De productietechnologie van dit mes is standaard. Wie messen behandelt, weet het.

Allereerst moet het werkstuk worden opgewarmd zodat u het de gewenste vorm kunt geven. Gooi de kraan in de haard en verwarm rood (tot een fel oranje kleur). Vervolgens brengen we het werkstuk zelf over naar het aambeeld en "slaan het af" met een hamer.

De belangrijkste fasen van het werk

Het resulterende werkstuk wordt verwerkt op een bandslijpmachine om hobbels te verwijderen en het oppervlak glad te maken. Vervolgens plakken we een sjabloon voor papiermessen op de plaat en snijden deze uit met een grinder.

In de volgende fase is het nodig om de randen van het werkstuk te slijpen (met een haakse slijpmachine met bloembladen of bij bandslijpen), om oneffenheden en bramen te verwijderen. Vervolgens boren we vier doorgaande gaten in het staartgedeelte. Vervolgens vormen we de hellingen van het mes van het mes.

In de laatste fase voeren we het staal uit. Daarna maken we houten kussens voor het handvat. Je kunt ze ook plastic maken. Zie de video op de site voor meer informatie over het maken van een mes van een oude kraan met uw eigen handen.